esmaspäev, 12. oktoober 2015

VeniVidiVici Õpilasvahetus muudab koolielu põnevamaks



Teele Jakobson, VeniVidiVici Õpilasvahetuse idee autor ja eestvedaja


2011. aasta sügisel, õppisin siis 11.klassis, sattusin pooljuhuslikult koolinoortele suunatud arenguprogrammi ENTRUM. Ma ei teadnud programmi olemasolust, eesmärgist ega sisust eelnevalt midagi, kuid avasessioon jättis väga võimsa mulje. ENTRUM-i eesmärk on kasvatada tugeva ettevõtliku mõtteviisiga põlvkond. Tahtsin minagi midagi luua ja ära teha.


Soovisin luua midagi, mis muudab õpilaste elu põnevamaks ning ühtlasi oleks hariv ja kasulik. Mõtlesin, mis pakuks meie igapäevaelule lisaväärtust ja millest noored puudust tunnevad. 11. klassis oli minu klassiõeks Saksamaa tüdruk – rahvusvaheline õpilasvahetus on populaarne. Nii tekkiski idee korraldada õpilasvahetusi hoopis Eestis - elame tegelikult väga mitmekesisel maal, mida noored võiks rohkem tunda. Rääkisin ideest kauaaegsetele sõbrannadele, neile see meeldis ning nii me hakkasime liikuma eesmärgi poole. Ja juba 2012. aasta alguses läksid vahetusse esimesed õpilased.

Alguses pidime sageli inimestele selgitama, miks on nii väikses riigis nagu Eesti õpilasvahetust vaja. Selgitasime, et alati ei pea millegi uue põneva kogemiseks ilmtingimata välismaale minema. Riigisisene õpilasvahetus võimaldab saada iseseisvamaks, leida uusi sõpru, kohaneda võõras keskkonnas, saada julgust ning näha, mis toimub teistes koolides. Muidugi oli palju ka neid, kes koheselt mõistsid, et Eesti-sisene õpilasvahetus on vajalik, huvitav ning pakub erinevatele osapooltele palju uusi kogemusi.


VeniVidiVici pakub individuaalselt midagi igale õpilasele. Noortel on tore avastada mõne väikse koha nostalgia ja õppida sealses pisikeses maakoolis, olles ise kogu aeg elanud Tallinnas, viibida mõnel saarel või rännata hoopis teise Eesti otsa.

Paljude noorte huvi on käia nädal-kaks õppimas venekeelses koolis ja ka vastupidi: venekeelsete koolide õpilased käivad koolides, kus on eestikeelne keskkond. Oleme rõõmsad, et Eesti-sisese õpilasvahetusega oleme loonud viisi ühendada eesti ning vene keelt kõnelevaid noori, et vähendada nendevahelisi barjääre ning võimaldada noortel ühist keelt leida. Tähtis on tekitada arusaam, et ei ole olemas „eesti” ega „vene” noori, vaid on „meie” noored.

Nüüdseks on VeniVidiVici Õpilasvahetuses osalenud 270 õpilast ning programmiga liitunud koole on igast Eesti maakonnast. Suhtlus vahetusõpilaste, uute klassikaaslaste ja perekondade vahel jääb tihti püsima. Viibimine teises koolikeskkonnas on igal juhul ja igas mõttes rikastav elamus noorele inimesele ja hiljem vaadatakse kõike värskema pilguga.

Ootame osalema kõiki 7.-12. klasside õpilasi, kes soovivad muuta oma koolielu põnevamaks, vaadata, kuidas õpitakse ja elatakse teises Eestimaa piirkonnas (aga miks mitte ka naaberkoolis), panna end proovile ja võita meeldejäävaid kogemusi.

Osalemiseks on vaja uurida meie kodulehte, valida välja meelepärane vahetuskool, rääkida soovist oma vanematele ja koolile, täita ankeet ning meile kirjutada! Lisaks ootame liituma kõiki koole - pole oluline, kas kool asub linnas, maal, mandril või saarel ja kas õpitakse eesti või vene keeles.

VeniVidiVici ehk tule ja liitu meie programmiga, näe uut kooli, inimesi, keskkonda ning võida uusi kogemusi, tutvusi ja ideid!

Uuri lisa SIIT.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar